MEER OVER PODIUMVREES Veel uitvoerende kunstenaars zijn gespannen voor hun optreden. Dat is heel normaal. Een zekere (verhoogde) basisspanning is noodzakelijk om tot prestatie te kunnen komen. Als de spanning echter te hoog wordt, kan het zijn dat de voorstelling niet aan jouw eigen (hoge) maatstaven voldoet. Je bent opeens de tekst kwijt, je krijgt een bibberstok of een kikker in je keel, je weet niet meer hoe je op je toneel moet lopen. Na afloop kun je je dan heel teleurgesteld, gefrustreerd of machteloos voelen.

Uit een in 1997 uitgevoerd Brits onderzoek (NRC 26 aug ’99) bleek dat 70% van alle professionele orkestmusici zodanig last had van podiumvrees dat dit de kwaliteit van hun spel beïnvloedde. De ondervraagde musici waren in reactie op het rapport opgelucht dat de kwestie serieus onderzocht werd. Het is algemeen bekend dat Oskar Back, een bekende vioolpedagoog, nooit optrad vanwege zijn podiumvrees!

Voor veel uitvoerende kunstenaars en studenten van conservatoria en toneelscholen is (het spreken over) podiumvrees helaas nog steeds een taboe. De vakdocenten waarmee ze te maken krijgen hebben meestal geen ervaring in de begeleiding van studenten met podiumvrees en zijn daar ook niet voor opgeleid.
Het is goed om zo vroeg mogelijk in je carrière aandacht te besteden aan (vormen van) podiumvrees en hoe je daarmee het beste kunt omgaan. Het bespaart je een hoop teleurstellingen en zorgt ervoor dat je meer tevreden bent over jezelf en meer plezier krijgt in je optredens.

Vanuit mijn eigen ervaring als profmusicus en haptonoom kan ik je passende begeleiding bieden. Ik beschik over een ruimte met een piano en vleugel waar  een podiumsituatie gesimuleerd kan worden. Op deze wijze kun je eerst in een veilige omgeving hiermee aan de slag en zaken uitproberen. Daarna kun je zelf weer met minder angst en meer plezier met studie en werk verder.

 


 

NL - ENG
home podiumvrees pijnbestrijding mannengroep oorlogsslachtoffers praktijkinformatie therapieruimte links profiel contact