MEER OVER PIJNBESTRIJDING Pijn is een belangrijk signaal van het lichaam. Als we vallen, voelen we pijn op de plek waar het lichaam geraakt of gewond is. Bij ziekte is pijn een signaal dat er iets niet in orde is.

Als pijn na een aantal dagen niet minder wordt, of niet verdwijnt, is het belangrijk een arts te raadplegen voor nader onderzoek.

Gelukkig is pijn vaak tijdelijk, bijvoorbeeld bij een val of na een operatie. Maar soms gaat pijn niet meer weg zoals bij een chronische ziekte, kanker of terminale fase van ons leven.

Pijn en pijnbeleving is voor niemand hetzelfde. Een eerste reactie is om pijn te ontkennen. Dit kost veel extra energie, zowel lichamelijk als psychisch. En dit leidt vaak tot meer spanning die het (normale) dagelijkse leven nog eens extra kan belasten.

Voor het draaglijker maken van pijn, kan vanuit de haptonomie een aantal handreikingen worden gegeven. Hierdoor verdwijnt de pijn niet, maar leer  je er beter mee omgaan. Het is hierdoor mogelijk dat de pijnmedicatie verminderd kan worden en de kwaliteit van het leven toeneemt.


NL - ENG
home podiumvrees pijnbestrijding mannengroep oorlogsslachtoffers praktijkinformatie therapieruimte links profiel contact